Dostluğun Türleri Metni Cevapları Sayfa 85-86-87-88-89-90-91-92
Dostluğun Türleri Metni Cevapları Sayfa 85-86-87-88-89-90-91-92
HAZIRLIK
- Dostlarınızla nasıl vakit geçiriyorsunuz?
Arkadaşlarımla çok eğleniyorum. Onlarla oynarız, oyun oynarız, konuşuruz ve birbirimize yardım ederiz. Arkadaşlarımla vakit geçirmek benim için çok önemlidir. Onlar olmadan hayat çok sıkıcı olurdu.
- Dostlarınızla vakit geçirirken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Arkadaşlarımla vakit geçirirken çok mutlu ve rahat hissediyorum. Onlarla olduğumda kendimi güvende hissederim. Arkadaşlarım beni olduğum gibi kabul ederler ve beni her zaman desteklerler.
DOSTLUĞUN TÜRLERİ
Yüz yüze dostluklar vardır; güneşle ayçiçeğinin dostluğu, böyle bir dostluktur mesela. Ayçiçeği sabahtan akşama kadar hiç ayıramaz yüzünü güneşten…
Uzak dostluklar vardır; denizlerin ortasındaki bir adayla dağların arasındaki bir göl, birbirlerinin uzak dostlarıdır. Dostluklarını, gündüz kuşlarla, gece yıldızlarla iletirler birbirlerine.
Sessiz dostluklar vardır; dilsiz bir adamla duymayan bir başka adamın elleri arasında sessiz bir dostluk oluşur. Her şeyden konuşur sessizce bu eller.
Zorunlu dostluklar vardır; pazar ile pazartesinin dostluğu gibi. Pazar ağır bir gündür, pazartesi hızlı bir gün. Ayak uyduramazlar birbirlerine. Ama dost olmak, yan yana durmak zorundadırlar.
Uzun dostluklar vardır; ikindi güneşinin altında uzayan gölgeler birbirlerine kavuşurlar ve uzun boylu bir dostluk oluşur aralarında.
Günün birinde ölen dostluklar vardır; bir bahçe içindeki ahşap ev ile yanı başında duran ceviz ağacının dostluğu gibi. Bir gün, kocaman elli adamlar ve kocaman gövdeli makineler o bahçeye girip de bir süre sonra evin ve ceviz ağacının yerinde asık suratlı binalar yükseldiği zaman ölen dostluklar.
Vakitsiz dostluklar vardır; bir peçete, bir kâğıt mendil vakitsizce dostu olur gözlerimizin. Ya da ayrılırken verilen bir dal karanfil, ellerimize o an gelen dostluktur.
Bakımsız dostluklar vardır bir de. Zaten var, zaten dostuz deyip yıllarca bir telefonun, birkaç cümlelik mektubun bile çok görüldüğü dostluklar…
Murat ÇİFTKAYA
MURAT ÇİFTKAYA KİMDİR?
Adana Ceyhan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamladı. Önce İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetiminden, daha sonra da Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Şu anda özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışan Çiftkaya, İngilizceden çok sayıda kitabın çevirisini gerçekleştirmiş ve yaptığı bu başarılı tercümelerle yayın piyasasının dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır. Hâlen Haber 7’de yazmaktadır. Murat Çiftkaya, evli olup, Meryem ile Ahmed’in babasıdır.
Çiftkaya’nın deneme ve hikâyeleri Köprü, Karakalem ve Zafer dergilerinde yayımlandı. Yeni Asya gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gökkuşağı Öyküleri (2014) eserinde; nerede başlayıp nerede bittiğini kimsenin bilmediği, ucu bucağı belli olmayan ve herkesi kucaklayan gökkuşağı ile ilgili Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya kadar pek çok ülkenin hikâyesi vardır. Gülümseyen Öyküler (2013) kitabındaki hikâyeler ve kıssalar, yüzyıllarca dilden dile, ülkeden ülkeye gezmiş durmuş, günümüze kadar ulaşmış olanlar arasından titizlikle seçilmiş hikâye ve kıssalardır. Çiftkaya, İlham Öyküleri (2013) adlı eserindeki hikâyeler yüzyılların imbiğinden geçerek günümüze kadar ulaşmış; dilden dile, ülkeden ülkeye gezmiş dolaşmış, kimi zaman güldürmüş, kimi zaman hüzünlendirmiş ama mutlaka okuyanın içini ısıtmış hikâyelerdir. Düşünen Öyküler (2014) kitabında; gözünü hırs bürümüş insanların bizi biz yapan değerleri hiçe sayıp hırslarının kurbanı olduklarına dair kıssalar yer alır.
4.ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Yazarın anlattığı dostluklar içinde size en ilginç gelen hangisidir? Neden?
Bana en ilginç gelen dostluk türü, sessiz dostluktur. Dilsiz bir adamla duymayan bir başka adamın elleri arasında oluşan bu dostluk, fiziksel bir engele rağmen iki insanın birbirlerini anlayabildiklerini ve aralarında güçlü bir bağ kurabildiklerini göstermektedir. Bu dostluk, sevginin, şefkatin ve dayanışmanın evrensel bir dil olduğunun da bir göstergesidir.
Uzak dostluklar nasıl yaşanmaktadır?
Uzak dostluklar, fiziksel olarak bir arada olmasalar bile, birbirlerine olan sevgi ve bağlılıklarıyla var olurlar. Bu dostluklar, genellikle mektup, telefon, e-posta gibi iletişim araçlarıyla sürdürülür. Uzak dostluklar, zaman ve mesafeye rağmen sevginin ve dostluğun gücünü gösteren önemli bir örnektir.
Pazar ile pazartesinin dostluğu nasıl bir dostluktur?
Pazar ile pazartesinin dostluğu, zorunlu bir dostluktur. Bu iki gün, takvimde yan yana yazılmış olsalar da birbirlerinden çok farklıdırlar. Pazar ağır ve dinlendirici bir günken, pazartesi hızlı ve hareketli bir gündür. Bu iki gün, birbirlerine ayak uydurmakta zorlansalar da birlikte var olmak zorundadırlar.
Yazarın serzenişte bulunduğu dostluk türü hangisidir?
Yazar, bakımsız dostluklara serzenişte bulunmaktadır. Bu dostluklar, “zaten var, zaten dostuz” diyerek, zamanla ihmal edilen ve unutulan dostluklardır. Yazar, bu tür dostlukların, sevgi ve saygıya dayalı gerçek dostluklardan çok, yüzeysel ve geçici ilişkiler olduğunu düşünmektedir.
Size göre metinde anlatılanlar dışında başka hangi dostluk türleri vardır?
Metinde anlatılanlar dışında, sırdaş dostluklar, kardeş dostluklar, meslektaş dostluklar, aile dostluklar gibi birçok farklı dostluk türü bulunmaktadır. Bu dostluklar, farklı bağlamlarda gelişen ve farklı temellere dayanan ilişkilerdir. Ancak hepsinin ortak noktası, sevgi, saygı ve güvene dayanmalarıdır.
Benim aklıma gelen başka bir dostluk türü de düşman dostluktur. Bu tür dostluklar, birbirine düşman olan iki kişinin, bir ortak amaç uğruna birlikte hareket etmeleri sonucunda ortaya çıkar. Bu dostluklar, genellikle geçici olsa da bazen uzun yıllar devam edebilir.
5.ETKİNLİK
Özet yazarken dikkat etmeniz gereken kuralları hatırlayınız. Ardından metni özetleyerek yazınız.
Dostluklar; yüz yüze dostluklar, uzak dostluklar, sessiz dostluklar, zorunlu dostluklar, uzun dostluklar, günün birinde ölen dostluklar, vakitsiz dostluklar ve bakımsız dostluklar olarak sınıflandırmaktadır. Yüz yüze dostluklar, iki insanın aynı fiziksel mekânda bulunarak bir araya geldikleri dostluklardır. Uzak dostluklar ise iki insanın farklı fiziksel mekanlarda bulundukları halde, aralarındaki sevgi ve bağlılık sayesinde devam eden dostluklardır. Sessiz dostluklar, fiziksel bir engele rağmen iki insanın birbirlerini anlayabildikleri ve aralarında güçlü bir bağ kurabildikleri dostluklardır. Zorunlu dostluklar, birbirinden farklı özelliklere sahip iki insanın, birlikte yaşamak veya çalışmak zorunda kalmaları sonucunda oluşan dostluklardır. Uzun dostluklar, uzun yıllar boyunca devam eden dostluklardır. Günün birinde ölen dostluklar, zamanla değişen koşullar veya yaşanan olaylar sonucunda sona eren dostluklardır. Vakitsiz dostluklar, beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan ve kısa süreliğine devam eden dostluklardır. Bakımsız dostluklar ise zamanla ihmal edilen ve unutulan dostluklardır.
6.ETKİNLİK
a. Gerçek ve kurgusal unsurlar hakkında verilen bilgileri okuyunuz.
Gerçek Unsurlar
Günlük hayatta yaşanması, gerçekleşmesi mümkün olaylar, durumlar gerçek unsurları oluşturur.
“Kardeşiyle birlikte odasını topladı.” cümlesinde anlatılan olay gerçek hayatta gerçekleşmesi mümkün bir olaydır. “Teneffüste maç yaptık.”, “Su almak için kantine gittim.” cümlelerinde anlatılan olaylar da günlük hayatta yaşadığımız olaylardandır.
Kurgusal Unsurlar
Yazarın zihninde geçen ve hayal ürünü olan olaylar kurgusal unsurlardır. Bazı metinlerde anlatılan kurgusal unsurlar birebir gerçeği yansıtırken bazılarında hayal gücü ön plandadır.
“Bulutlar sessizce birbirleriyle konuşuyorlardı. Öyle olunca güneş yüzünü arada bir onlara gösteriyor, gülümsüyordu.” cümlelerinde anlatılan olay, günlük hayatımızda tanık olabileceğimiz bir olay değildir. Hayvanların kişileştirilmesi, cansız varlıkların konuşması gibi unsurlar, kurgusal unsurlardır.
b. Yukarıdaki açıklamaları da dikkate alarak metindeki gerçek ve kurgusal unsurları yazınız.
Gerçek unsurlar: “Mektup dostluğu” gerçek unsurdur.
Kurgusal unsurlar: Dağ ve adanın, güneş ile ayçiçeğinin, pazar ile pazartesinin dostluğu kurgu yani hayal ürünüdür.
7.ETKİNLİK
Yazarın dostlukla ilgili söylediklerine katılıyor musunuz? Nedenleriyle birlikte yazınız.
Evet, yazarın dostlukla ilgili söylediklerine katılıyorum. Dostluk, insan yaşamının en önemli ve değerli kavramlarından biridir. Dostluk, sevgi, saygı, güven ve karşılıklı anlayış gibi değerlere dayanır. Dostlar, zor zamanlarda birbirlerinin yanında olurlar, sevinçlerini paylaşırlar ve birbirlerini desteklerler.
9.ETKİNLİK
Dostluk sizin için neler ifade ediyor? Dostlarınıza nasıl davranıyorsunuz?” sorularından hareketle aşağıdaki karikatürü inceleyiniz. Karikatürde verilen mesaj ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Konuşma ve dinleme süreci esnasında aşağıdaki kurallara uygun hareket ediniz.
Dostluk ve fedakârlık, birbirini tamamlayan kavramlardır. Dostluk, fedakârlık olmadan eksik kalır. Fedakârlık, dostluğu daha güçlü ve anlamlı kılar. Dostluk ve fedakarlığın önemini vurgulayan birçok atasözü ve deyim bulunmaktadır. Örneğin “Dost kara günde belli olur.” atasözü, dostluğun zor zamanlarda daha da önemli olduğunu vurgular. “Dostun attığı taş, düşmanın verdiği yaradan iyidir.” atasözü ise, dostluğun düşmanlıktan daha iyi olduğunu ifade eder. Dostluk ve fedakârlık, insan yaşamında önemli bir yere sahiptir. Bu değerlere dayanan ilişkiler, insanı mutlu eden ve ona güç veren ilişkilerdir.
10.ETKİNLİK
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında izlediğiniz çizgi film veya filmlerdeki olayları hatırlayınız.
Olaylardan hareketle çıkardığınız anlamlar hakkında konuşunuz. Ardından aşağıda yer alan hikâyeyi tamamlayınız. Hikâyeyi tamamlarken izlediğiniz filmlerdeki mesajlardan ve günlük hayattaki deneyimlerinizden faydalanınız. Hikâyenize uygun başlık koymayı unutmayınız.
DOST HASRETİ
Elif ve Özge, aynı mahallede oturdukları için her gün birlikte vakit geçirirlerdi. Okuldan sonra birlikte gezer, oyun oynar, ders çalışırlardı. Birbirlerini çok iyi anlıyorlardı ve birbirlerinin sırlarını paylaşıyorlardı.
Bir gün, Elif’in ailesi, başka bir şehre taşınacaklarını söyledi. Elif çok üzüldü. Özge’den ayrılmak istemediğini söyledi. Özge de Elif’i çok seviyordu ve onun gitmemesi için ne yapacağını bilemiyordu.
Elif ve Özge, taşınma gününe kadar her gün birlikte vakit geçirdiler. Birlikte ağlaştılar, birlikte güldüler. Ayrılık günü geldiğinde, ikisi de çok üzgündü. Elif, Özge’ye sıkıca sarıldı ve “Bir gün mutlaka tekrar buluşacağız.” dedi.
Elif, yeni şehre taşındıktan sonra Özge’yi çok özledi. Onu her gün arar, ona mektuplar yazardı. Özge de Elif’i çok özlüyordu ve ona yazdığı mektupları her gün okuyordu.
Bir yıl sonra, Elif ve Özge’nin aileleri, tatil için aynı şehirde buluştular. Elif ve Özge, yıllar sonra tekrar bir araya geldiklerinde çok mutlu oldular. Birlikte çok güzel vakit geçirdiler. Tatil bittiğinde, Elif ve Özge yine ayrılmak zorunda kaldılar. Ama bu sefer, birbirlerine daha da sıkı sarıldılar ve “Bir daha asla ayrılmayacağız.” dediler.
Elif ve Özge, yıllar sonra da birbirlerine her zaman sadık kaldılar. Dostlukları, zamana ve mesafeye meydan okudu. Onlar, gerçek dostluğun ne olduğunu gösteren iki güzel örnek oldular.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
“Tatlı dil, iyilik yapmak, nazik olmak” konulu özlü sözler araştırınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri sınıfa getiriniz.
Tatlı Dil
- “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.”
- “Tatlı dil yılanı bile yola getirir.”
- “Tatlı dil bir tutam bal gibidir, her yere yapışır.”
- “Tatlı dil, tatlı dil, her kapıyı açar.”
- “Tatlı dil, tatlı söz, her derde devadır.”
İyilik Yapmak
- “İyilik yap, denize at, balık bilmezse halik bilir.”
- “İyilik, kötülüğe karşı en büyük silahtır.”
- “İyilik eden iyilik bulur.”
- “İyilik, iyilik getirir.”
- “İyilik, kötülüğün ilacıdır.”
Nazik Olmak
- “Nazik olmak, kendini sevdirmenin en iyi yoludur.”
- “Nazik olmak, insanlığa yakışan bir davranıştır.”
- “Nazik olmak, dünyaya güzellik katar.”
- “Nazik olmak, mutluluğun anahtarıdır.”
- “Nazik olmak, huzurun kaynağıdır.”